Julefrokost

I Danmark er julefrokoster en integreret del af vores kultur. I december måned har mange travlt i weekenderne, fordi de er inviteret til julefrokoster både i familieregi og i arbejdsregi. Tidligere, før 2. verdenskrig, var julefrokosten kun noget, der hørte til i familiens skød. Først i 1940’erne hørte man første gang om begrebet i forbindelse med arbejdspladser. Nogle mener, at julefrokosten måske kan ledes helt tilbage til vikingernes fejring af ”Jól”, hvor vikingerne glædede sig over, at den mørkeste tid på året var overstået. I hvert fald er julefrokosten ligesom ”jól” en begivenhed, hvor fed mad lavet af svinekød indtages i store mængder og skylles ned med masser af alkohol.

Fra jól til jul

Når man ser tilbage på vikingernes fejring af ”Jól” er det let at se parelleler mellem dengang og vore dages julefrokost. Vikingernes fest indebar efter sigende både meget mad og meget mjød, der skabte en lystig og frivol stemning. Det er dog tvivlsomt om man kan trække en lige linje fra dengang til nu, da julefrokosten ikke altid – hverken privat eller arbejdsmæssigt – har være det drukgilde det til tider udvikler sig til nu om stunder.

Hvad serveres der?

En dansk julefrokost skal helst indeholde bestemte danske retter. Det er traditionelle retter, der går langt tilbage i den danske madtradition. Mange af retterne er tilberedt af svinekød som for eksempel medisterpølse, flæskesteg, frikadeller, sylte, leverpostej med bacon, men fisk er også en vigtig bestanddel. Især de marinerede sild er et særkende for en dansk julefrokost. Ofte vil en julefrokost starte med, at der serveres marinerede sild med karrysalat, stegte sild i eddikelage, rejer og æg eller laks enten røget eller marineret. Derefter følger retter af svinekød med syltet rødkål til og måske brune kartofler – kogte kartofler vendt i en form for karamelsovs. Alt efter hvor i landet man kommer til julefrokost, kan der være mere egnsspecifikke retter såsom æbleflæsk – æblemos med flæskestykker i – eller ”sortepølse” som dækker over det mindre appetitlige navn blodpølse, som serveres med æblemos og sirup. Til både fiskeretter og kødretter serveres der snaps og øl – ofte de lidt stærkere juleøl. Efter kødretterne er det meget brugt at servere ost, kiks og frugt samt konfekt, småkager og slik. En del synes også, at den danske juledessert ris a la mande hører sig til.

Hygge og druk i familiens skød

Den danske julefrokost er en anledning til at se familie og venner, spise god julemad og måske drikke sig fuld. I Danmark er det ikke mærkeligt at drikke sammen med sine forældre, søskende og svigerforældre – ja, endog sine bedsteforældre – og i mange familier ser man det som en kærkommen lejlighed til at slippe tøjlerne og more sig på en mere løssluppen måde. Hos danskerne er det at hygge sig sammen med andre i høj grad knyttet sammen med at spise, og det at have det sjovt er ofte knyttet til det at drikke alkohol.

Løssluppen firmafest

I dagens Danmark er julefrokosten også blevet en vigtig del af arbejdslivet. I mange virksomheder er det højdepunktet på året, når virksomheden holder julefrokost og man som kollegaer fester sammen på en uhøjtidelig og til tider temmelig løsluppen måde. Firmajulefrokosten er mange steder blevet synonym med en anledning til at fortælle chefen et par sandheder og i det hele taget slippe alle tøjler overfor kollegaer. Det har gennem tiden givet anledning til utroskab, pinlige episoder og meget flove ansatte, der håbede, at kollegerne havde været lige så fulde og dermed ikke bemærkede deres pinlige adfærd. Denne ”fugtige” julefrokostkultur, der annullerer hierarkiet mellem ansatte og ledere, har dog kun eksisteret siden 1970’erne. Man hørte første gang om begrebet firmajulefrokost i 1940’erne, men da var der ikke fuldskab involveret. Maden der serveres til firmajulefrokoster ligner til forveksling det man nyder til de private julefrokoster.

Skal det være lidt spicy, kan I jo overveje en stripper til julefrokosten